IzradaSajtova.in.rs na Facebook

Šta su HTML i HTM?

datum 07.11.2014 11:08 od admin, kategorija: Edukacija pregledano 4265 pregleda, komentari 0 komentara

HTML i HTM su ekstenzije fajlova koji su zapravo Vaše stranice na internetu. Sa ovim ekstenzijama se predstavljaju isključivo statičke web strane.

HTML (HyperText Markup Language) predstavlja zapravo jednostavan programski jezik koji služi za obeležavanje teksta koji se prikazuje korisniku i programiranje jednostavnih objekata na internetu. Ujedno je i standard za Internet dokumente.

Da biste se bavili web dizajnom morate znati HyperText Markup Language tj. HTML. On je relativno jednostavan jezik za opis dokumenata i njihovih međusobnih veza a koji se prikazuju u browserima. HTML nije zaista programski jezik u onom smislu u kom su to C++ ili Visual Basic, on je više sintaksni jezik za formatiranje dokumenata, nastao je od SGML-a (Standard Generalized Markup Language ), koji je daleko kompleksniji 'meta jezik' a služi za specifiranje elemenata koje se koriste u dokumentima i značenje tih elemenata.

U početku je bio prilično ograničen i pružao je uglavnom elementarne stvari za označavanje i formatiranje teksta (paragrafi, naslovi, citati itd.). Kako se web razvijao dodati su elementi za napredno formatiranje teksta, opis tabela, slika itd.

Osnova HTML predstavljaju atributi i tagovi. Tagovima se određeni deo dokumenta odvaja od ostatka i na njega se primenjuju pravila definisana samim tagom. Atributi se nalaze unutar tagova i omogućavaju da se pored samog imena taga i unapred definisanog ponašanja još bliže odredi način prikaza i ponašanja označenog dela dokumenta.

Primer HTML koda (tagovi su označeni zelenom bojom):

HTML kod, primer

Stranica izgleda:

Primer HTML strane

Tagovi: htm, html, šta je html

 

Ostavite komentar

Ime:

Email:

Komentar:

Komentari (0)

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem