IzradaSajtova.in.rs na Facebook

Šta je Responsive web design (Prilagodljiv veb dizajn), RWD?

datum 13.06.2015 22:40 od admin, kategorija: Izrada sajtova pregledano 3689 pregleda, komentari 0 komentara

Prilagodljiv veb dizajn (Responsive web design, RWD) predstavlja prilagođavanje dizajna web sajta uređajima različitih dimenzija ekrana.

Web sajtovi koji su optimizovani samo za pregled preko desktop ili laptop računara, znaju da budu jako neugodni za korišćenje od strane posetioca koji sajtu pristupaju preko uređaja sa manjim ekranima, jer je potrebno skrolovati ili zumirati stranicu da bi se jasno videle određene stvari.

RWD nam omogućava da jednu web stranicu možemo pregledati na raznim uređajima različitih rezolucija, na taj način što elementi koji se nalaze na web stranici menjaju svoju poziciju, veličinu i izgled u zavisnosti od veličine ekrana uređaja, odnosno prilagođavaju se ekranu korisnika.

Tehnologija koja je koristi kod RWD zasnovana je na CSS Media Queries. Ona nam omogućava da na različitim širinama ekrana uređaja koristimo različita CSS svojstva.

S obzirom da u današnje vreme sve više ljudi koristi mobilne telefone i tablete za pregled web sajtova, prilagodljiv web dizajn se nameće kao obavezna opcija kod izrade web sajtova.

Tagovi: Prilagodljiv veb dizajn, Responsive web design, RWD, izrada sajta

 

Ostavite komentar

Ime:

Email:

Komentar:

Komentari (0)

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem