IzradaSajtova.in.rs na Facebook

Šta je blog?

datum 01.04.2015 09:23 od admin, kategorija: Edukacija pregledano 4184 pregleda, komentari 0 komentara

Blog (skraćeno od Web log) predstavlja ličnu veb stranu. Glavni sadržaj bloga su razni tekstovi, mada mogu biti slike, multimedijalni zapisi i dr. Na blogu korisnik ostavlja razne tekstove, članke, fotografije koje mogu da gledaju i čitaju članovi bloga, a mogu i obični korisnici bloga. Oni mogu i da ostavljaju komentare, da preuzimaju određene fajlove itd.

U današnje vreme blog se sve više koristi i u komercijalne svrhe.

Ono što je bitno da vlasnik bloga ne mora poznavati html, php niti bilo koji drugi programski jezik da bi mogao da piše svoj članak. Dovoljno je samo elementarno poznavanje rada na računaru i korišćenje interneta.

Možete ga napraviti tako što ćete na internetu pronaći određene sajtove koji Vam pružaju mogućnost da se preko njih registrujete i kreirate svoj blog.

Blog daje mogućnost korisniku da ima arhivu vesti, kategorije i tagove. Tagovi predstavljaju kljućne reći koji pomaću da se sajt visoko rangira na pretraživaču. U vrhu svakog članka piše ko je postavio temu, datum, kojoj kategoriji članak pripada isl. Članci su poređeni po hijerarhiji, tako da se u vrhu nalazi najnoviji članak. U dnu svakog članka se nalaze komentari i forma za slanje komentara gde članovi mogu da iznose svoje mišljenja u vezi sa temom.

Većina sajtova na kojima korisnik može da besplatno kreira svoj nalog daje mogućnosti i modifikovanja izgleda tj. dizajna bloga. U nekim slučajevima besplatni blog servisi ne pružaju dovoljnu slobodu korisniku u smislu dizajna ili same funkcije, pa se blogeri neretko odlučuju da potraže pomoć kod programera koji se bave izradom blogova.

Razvojem svog G++ Onlajn CMS-a napravio sam mogućnost da se isti koristi i za kreiranje blogova. Kao i kod ostalih blogova G++ Onlajn sadrži arhivu vesti, kategorije, tagove, forme za komentarisanje, opciju za prikazivanje broja poseta, spisak najposećenijih stranica, spisak stranica sa najvećim brojem komentara, opciju za verifikaciju komentara, opciju za deljenje sadržaja bloga sa drugim društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, MySpace, itd.

Tagovi: Blog, Weblog, Šta je blog, blogger, blogovanje

 

Ostavite komentar

Ime:

Email:

Komentar:

Komentari (0)

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem